+(373) 78 88 90 90

RO RU EN
Scumpiri pe piața imobiliară. Care sunt prețurile per metru pătrat pentru fiecare sector?

Scumpiri pe piața imobiliară. Care sunt prețurile per metru pătrat pentru fiecare sector?

06-11-2021 Bine de știut

În luna octombrie 2021, valoarea medie pe piaţă a unui metru pătrat de spaţiu locativ în apartamentele din municipiul Chişinău a crescut cu 9-23 de euro, comparativ cu luna precedentă, scrie mold-street.com.

Datele Bursei imobiliare Lara arată că aceasta este o scumpire cu 2-4% şi este deja a patra lună consecutivă de scumpire a spaţiului locativ din capitală.

Totodată, în 10 luni ale acestui an preţul mediu al spaţiului locativ a crescut cu 9-11% în dependenţă de cartier şi ipul de apartamente.

Cel mai tare creşte preţul apartamentelor vechi 

Cel mai mult în octombrie a săltat preţul apartamentelor vechi din capitală, cu 23 de euro pentru un metru pătrat sau cu circa 4%: de la 547 euro la 570 euro. Este cel mai mare preţ din ultimii şase ani, arată datele bursei Lara.

În cazul unui apartament cu 50 metri pătraţi costul mediu a crescut cu peste o mie de euro, iar dacă suprafaţa ajunge la circa 100 de metri pătraţi apoi costul mediu a crescut cu aproximativ 2.000 de euro.

Cele mai mari preţuri a spaţiului locativ de pe piaţa secundară (în special blocuri vechi din epoca sovietică) sunt în sectorul Centru: de la 505 euro pentru un metru pătrat în apartamentele cu patru odăi, la 742 euro per metru pătrat într-o garsonieră.

În schimb, în cartierul Otovasca din sectorul Ciocana preţul unui metru pătrat de spaţiu locativ oscilează între 391 de euro în apartamentele cu 4 odăi şi 558 euro în cele cu o odaie.

Deşi preţul este mai mare cu circa 11% decât era la începutul acestui an, totuşi rămâne sub nivelul din prima jumătate a anului 2015, când preţul mediu era de 572 de euro pentru un metru pătrat.

În cazul apartamentelor din blocurile noi din municipiul Chişinău, preţul mediu al unui metru pătrat a crescut în octombrie cu 9 euro şi a constituit 692 de euro, ceea ce este cu circa 9% mai mult decât era în ianuarie.

În consecinţă, un metru pătrat de spațiu locativ în sectorul Centru al Chișinăului a ajuns să coste 970 euro (+86 euro faţă de luna ianuarie), dublu față de costul mediu în sectoarele Otovasca sau Aeroport.

În cartierul Râșcani prețul mediu este de 800 euro (+54 euro), în cartierul Botanica – 700 euro (+47 euro), în cartierul Buiucani – 700 euro, adică la acelaşi nivel ca şi în septembrie, dar cu 68 euro decât în ianuarie, iar în cartierul Ciocana nouă – 640 euro (+68 euro) pentru un metru pătrat.

Cele mai mici preţuri la apartamentele în blocurile noi (așa zisa variantă albă) rămân în sectoarele Otovasca – 460 euro (+2 euro) și Aeroport – 500 euro (+47 euro).

De ce se scumpesc apartamentele

Creşterea preţurilor la spaţiul locativ în blocurile noi a fost influenţată de o cerere mai mare, care în mare parte s-a datorat relaxării politicilor monetare de către Banca Naţională a Moldovei, ceea ce a dus la o reducere semnificativă a costurilor de creditare pentru populaţie în ultimul an.

Un alt factor ce a stimulat scumpirea este majorarea semnificativă a costurilor pentru materialele de construcţie la nivel mondial şi local, ca urmare a pandemiei.

În prezent, ca urmare a dorinţei de a tempera presiunile inflaţioniste, BNM şi alte bănci centrale din lume au început să majoreze rata de bază, ceea ce va creşte costurile de creditare.

Sursa: https://unica.md/

Cookie-urile ne permit sa va oferim serviciile noastre. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.