+(373) 78 88 90 90

RO RU EN
Înregistrarea contractelor în privința proprietății imobiliare. Ce modificări a făcut SFS

Înregistrarea contractelor în privința proprietății imobiliare. Ce modificări a făcut SFS

27-02-2018 Sfaturi utile

Serviciul Fiscal de Stat a efectuat mai mult modificări în privința Recomandărilor metodologice privind particularitățile administrării prevederilor art. 901 alin. (34) din Codul fiscal la Ordinul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat nr. 693 din 26 decembrie 2007. Recomandările se referă la persoanele fizice, care nu desfășoară activitate de întreprinzător și transmit persoanelor specificate la art. 54, precum și altor persoane decât cele specificate în art. 90 din Codul fiscal, în posesie și/sau în folosință (locațiune, arendă, uzufruct) proprietate imobiliară.

Potrivit noilor modificări, care sunt deja în vigoare, persoanele fizice, care se conformează prevederilor alin. (34) art. 901 din Codul fiscal, în termen de trei zile de la data încheierii contractului, sunt obligate să înregistreze contractul la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat în raza căruia sunt deservite sau, după caz, la locul amplasării bunului imobil.

În cazul când contractul este încheiat după data de 2 a lunii, atunci persoana achită impozitul aferent zilelor din luna curentă până în a doua zi din momentul încheierii contractului şi urmează să-l înregistreze la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat timp de trei zile din data încheierii contractului. SFS a efectuat unele completări astfel, în scopul optimizării modului de înregistrare a Contractelor de transmitere în folosință a proprietății imobiliare (locațiune, arendă, uzufruct) de către persoanele fizice, locatorul care se conformează prevederilor art. 901 alin. (34) din Codul fiscal, este în drept să înainteze cerere de înregistrare a contractului de locațiune (arendă, uzufruct), cu anexarea obligatorie a copiei contractului de locațiune sau a declarației despre bunul dat în locațiune, copiei buletinului de identitate al locatorului, la oricare subdiviziune a Serviciului Fiscal de Stat, indiferent de locul de domiciliu (reședință) al acestuia sau locul amplasării bunului imobil.

La fel, noile modificări prevăd că se consideră dată a înregistrării contractului de locațiune (arendă, uzufruct) data depunerii cererii de către contribuabil (locator), cu anexarea documentelor necesare, la orice subdiviziune a Serviciului Fiscal de Stat. În același timp, subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat va recepționa în mod obligatoriu cererea privind transmiterea contractului de locațiune (arendă, uzufruct) și documentele anexate de la persoana fizică (locator) și, în funcție de circumstanțele ce reies din cerere, va întreprinde următoarele acțiuni:

  • în caz că locul de domiciliu (reședință) al contribuabilului (locator) corespunde razei de deservire a subdiviziunii Serviciului Fiscal de Stat (domiciliul (reședința)/sau bunul imobil), unde au fost depuse documentele, aceasta va purcede la procedura de înregistrare a contractului în modul expus mai jos;
  • în caz că locul de domiciliu (reședință) al contribuabilului (locator) nu corespunde razei de deservire a subdiviziunii Serviciului Fiscal de Stat (domiciliul (reședința)/sau bunul imobil) unde au fost depuse documentele, aceasta va expedia în termen de trei zile lucrătoare pentru înregistrare cererea de înregistrare a contractului și documentele anexate la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat în raza căreia îşi are domiciliul persoana fizică (locatorul), care urmează să înregistreze contractul în modul general stabilit;
  • în cazul în care persoana fizică (locatorul) nu dispune de domiciliul de bază, cererea și contractele de locaţiune (arendă, uzufruct) se vor îndrepta în termen de trei zile lucrătoare spre înregistrare la subdiviziunea Serviciului Fiscal de Stat, în raza căreia este amplasat bunul imobil transmis în locaţiune (arendă, uzufruct), care urmează să înregistreze contractul în modul general stabilit.

Funcționarii fiscali vor informa contribuabilul despre necesitatea achitării lunare, cel târziu la data de 2 a lunii în curs, cu excepția lunii în care a fost încheiat contractul (în acest caz termenul de achitate este nu mai târziu de a doua zi după încheierea contractului), a impozitului în mărime de 7% din valoarea contractului, la clasificația economică 111130 ”Impozit pe venitul aferent operațiunilor de predare în posesie și/sau folosință a proprietății imobiliare” conform modului și rechizitelor, indicate în punctul 13 și, respectiv, punctul 10 din prezentele Recomandări, în funcție de nivelul bugetului (bugetul de stat sau bugetul local).

Sursa: bizlaw.md

Cookie-urile ne permit sa va oferim serviciile noastre. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.