+(373) 78 88 90 90

RO RU EN
Cum devenim moștenitorii unui imobil?

Cum devenim moștenitorii unui imobil?

16-07-2018 Sfaturi utile

Una din situațiile în care putem deveni proprietari a unui imobil este procedura de moștenire a acestuia de la rudele decedate. Deseori această procedură se poate transforma în una anevoioasă din cauza necunoașterii de către moștenitori a unor detalii importante.

Experții imobiliari AXA Imobil vin în articol cu o serie de sugestii și informații care Vă pot ajuta să evitați situațiile problematice și să deveniți proprietar legal al imobilului lăsat drept moștenire.

Ce presupune moștenirea imobilului?

Codul Civil definește moștenirea drept procedură de transmitere a patrimoniului unei persoane fizice decedate către succesorii săi. Aici este foarte important de știut, că se moștenește nu doar imobilul persoanei decedate, dar și datoriile pe care aceasta le-a avut.

Moștenirea poate fi:

• testamentară – dacă este realizată în baza testamentului lăsat
• legală – în cazul în care defunctul nu a lăsat un testament, în cazul în care a fost declarată nulitatea testamentului, sau în cazul în care succesorul testamentar este declarat nedemn.

Cine pot fi moștenitori legali?

Conform Codului Civil pot fi 3 clase de moștenitori legali:

a) Clasa I – descendenţii (fiii şi fiicele celui care a lăsat moştenirea, la fel şi cei născuţi vii după decesul lui, precum şi cei înfiaţi), soţul supravieţuitor şi ascendenţii privilegiaţi (părinţii, înfietorii) celui ce a lăsat moştenirea;

b) Clasa II – colateralii privilegiaţi (fraţii şi surorile) şi ascendenţii ordinari (bunicii, atât din partea tatălui, cât şi din partea mamei) ai defunctului;

c) Clasa III – colateralii ordinari (unchii şi mătuşile) ai răposatului.

În cazul în care nu sunt moştenitori în niciuna dintre cele trei clase, şi nici soţ supravieţuitor, iar defunctul nu a lăsat un testament, moştenirea e vacantă şi revine statului.

Cum acceptăm succesiunea?

Atât în cazul moștenirii testamentare, cât și în cazul celei legale, succesorul trebuie să declare dorința de a o accepta. Acest lucru se face printr-o declarație la notarul de la locul deschiderii succesiunii.

Documente necesare pentru declarația la notar:

☑️ Buletinul sau alt act de identitate
☑️ Certificatul de deces sau duplicatul acestuia
☑️ Documentele care confirmă dreptul de proprietate al defunctului asupra imobilului
☑️ Documente care confirmă gradul de rudenie
☑️ Procură, dacă în numele moștenitorului acționează un reprezentant

După primirea tuturor documentelor notarul va deschide dosarul succesoral. Legislația în vigoare stabilește că pe teritoriul Republicii Moldova se va deschide doar un singur dosar succesoral la toate bunurile defunctului, indiferent de faptul că o parte din acestea se va afla în locuri diferite.

Termenul pentru acceptarea succesiunii

Conform Codului Civil, termenul de acceptare a succesiunii constituie 6 luni din ziua decesului persoanei care lasă moștenirea. Acest termen poate fi prelungit de instanța de judecată cu cel mult 6 luni.

După 6 luni de la data deschiderii succesiunii, moștenitorii primesc certificatul de moștenitor.

Ce facem după primirea certificatului de moștenitor?

După ce primiți certificatul de moștenitor, deveniți succesor al bunurilor persoanei decedate specificate în certificat.

Drept urmare, trebuie să obțineți fizic bunuri, să intrați în posesia lor și să înregistrați drepturile patrimoniale. Drepturile asupra obiectelor imobiliare moștenite se înregistrează la Cadastru.

Odată ce deveniți proprietar cu acte în regulă a imobilului moștenit, aveți dreptul de a vinde apartamentul sau casa în cauză.

Dacă planificați să vindeți sau să procurați un imobil, experții imobiliari AXA Imobil Vă stau la dispoziție, pentru a organiza o tranzacție avantajoasă în termen scurt și în condiții de maximă siguranță și transparență.

Sunați acum la numărul +(373) 78 88 90 90 și discutați cu un expert imobiliar!

Vezi toate ofertele noastre pe https://www.axaimobil.md
Urmărește-ne pe https://www.facebook.com/axaimobil/
Alătură-te grupului nostru să prinzi toate ofertele noi https://www.facebook.com/groups/axaimobil/
Urmărește-ne și pe Instagram https://www.instagram.com/axa_imobil/
Vezi videourile noastre pe https://www.youtube.com/channel/UC5nt0RV2QMwvYnp_mRT0uxQ/videos

Cookie-urile ne permit sa va oferim serviciile noastre. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.