+(373) 78 88 90 90

RO RU EN
Culorile anului 2021 - cum le integrezi în locuința ta

Culorile anului 2021 - cum le integrezi în locuința ta

19-06-2021 Idei de amenajare

Când vine vorba despre amenjarea locuinței, paleta cromatică aleasă este unul dintre cele mai importante elemente de care e bine să ții cont. Aceasta, pentru că nuanțele din mediul în care ne petrecem mult timp ne influențează comportamentul și starea de spirit, potrivit Asociației Americane de Psihologie (APA).

Ca în fiecare an, specialiștii în design interior au câteva recomandări în ceea ce privește culorile potrivite pentru locuință. Astfel, nu e deloc de mirare că, într-un context general delicat, tonurile anului 2021 evocă optimism și confort.

Culorile anului 2021, în designul interior - principalele tendințe

Culorile au un impact major asupra stărilor emoționale și sunt importante în amenajarea unui apartament sau a unei case, pentru că vorbim de un spațiu special, în care îți petreci majoritatea timpului. Din această perspectivă, tendințele moderne în materie de culori sunt o sursă de inspirație când vrei să aduci un suflu nou în locuința ta. Concret, iată care sunt culorile anului 2021 și principiile cromatice după care specialiștii în design interior îți recomandă să te ghidezi:

●       construiește-ți propriul sanctuar - privește casa ca pe un sanctuar, un microclimat în care îți creezi cele mai bune condiții pentru a trăi în siguranță, dar și într-o atmosferă relaxantă; locuința este locul în care te întorci la tine și la ceea ce contează cel mai mult pentru tine; prin urmare, este esențial ca în căminul tău să se regăsească nuanțe calde, reconfortante; astfel, nu întâmplător, analiștii de la Pantone au desemnat griul deschis (Ultimate Gray) și galbenul pal (Illuminati) drept culorile anului 2021; ambele nuanțe duc cu gândul la liniște, reînnoire;

●       găsește energia inspirată de natură - în locuințele anului 2021, paleta cromatică este caracterizată de energia inspirată de natură; de aceea, o altă culoare recomandată este Urbane Bronze, o nuanță care poate fi ușor asociată cu energia naturală; este ca o întoarcere la rădăcini, la mediul sigur natural, în care omul s-a simțit bine întotdeauna; totodată, este o nuanță a relaxării și serenității; Urban Bronze poate fi culoarea de accent pe unul dintre pereții unei încăperi, de exemplu; combinațiile cu tonurile de verde, utilizate în încăperi spațioase, sunt spectaculoase și au un efect calmant deosebit;

●       creează o armonie între culori și texturi - un principiu esențial pe care ar trebui să-l respecți, dacă vrei să urmezi trendul actual, este să creezi o armonie între paleta cromatică și texturi; spre exemplu, Aqua, una dintre nuanțele de albastru-marin la modă în această perioadă, este o altă culoare care te invită la o călătorie în natură, pe malul mărilor și oceanelor; texturile care se potrivesc sunt cele care imită piatra de râu, lemnul, nisipul și care se pot regăsi în mobilierul folosit sau în decoruri.

Paleta cromatică potrivită, pentru living și dormitor

Integrarea culorilor anului 2021 în locuința ta poate fi o provocare plăcută. Sufrageria este camera-vedetă a căminului tău, pentru că aici îți primești musafirii și petreci cel mai mult timp împreună cu cei dragi. Pentru această încăpere, poți opta pentru Illuminati, ca nuanță de accent pe unul dintre pereții livingului, pentru ca restul să fie vopsiți în Ultimate Gray.

Schema bicoloră poate fi completată de un parchet din lemn în tonuri deschise de gri, un covor cu modele geometrice în alb și gri. Mobilierul și decorurile sunt esențiale pentru crearea armoniei vizuale. Poți obține un efect deosebit, cu ajutorul unei canapele din material textil, cu fibre naturale, de culoare gri, amplasate lângă peretele vopsit în Illuminati. Totodată, pernele în aceleași culori și aranjamentele din plante uscate dau o notă personală designului interior, păstrând contrastul deosebit dintre galben și gri.

De obicei, în dormitor sunt recomandate lavanda, albastrul sau verdele, însă poți opta și pentru o combinație bicoloră de galben deschis și alb. Păstrând ideea de culoare de accent, poți vopsi un perete întreg în galben, căruia să-i corespundă piese de mobilier în aceeași nuanță, cum ar fi un fotoliu, un taburet, dar și elemente de decor, precum pernele. În același timp, pardoseala, covorul, rafturile pot fi albe sau bej, ca să creezi un contrast plăcut și liniștitor.

Ține cont și de faptul că nu este indicat să aglomerezi spațiile cu tot felul de obiecte inutile, ca să nu dai senzația de sufocare. Prin urmare, chiar dacă optezi pentru o paletă cromatică foarte caldă, primitoare, evită mobilierul masiv și mergi pe ideea unui design minimalist sau modern.

Ce culori sunt adecvate pentru baie și bucătărie

Dacă te întrebi unde ai putea integra nuanța de albastru-marin, ei bine, baia și bucătăria sunt locurile ideale unde poți crea contraste deosebite între Aqua, alb, maro-deschis, bej. Unul dintre trendurile care au revenit la modă în ultimii ani, în designul interior, este să combini stilul modern sau minimalist cu elemente vintage. Prin urmare, dacă dispui de o baie spațioasă, poți opta pentru o cadă generoasă și accesorii vintage din metal sau lemn natural.

Nu uita că una dintre tendințele anului 2021 este să existe o coordonare între culori și texturi. Lemnul și metalul, la fel ca piatra sau marmura se potrivesc perfect cu Aqua. De aceea, poți alege mozaicul Aqua pentru o parte din pereți și pardoseală, iar pe restul să îi vopsești în alb, în vreme ce mobilierul minimalist poate fi din lemn.

În ceea ce privește bucătăria, dulapurile Aqua și albe pot veni în contrast cu o pardoseală maro sau cu masa din lemn. În funcție de dimensiunile camerei, poți opta pentru designul pe verticală, dacă bucătăria este foarte mică, și să alegi dulapuri și rafturi suspendate, precum și suporturi pentru ustensile, agățate de pereți. Pe de altă parte, electrocasnicele încorporabile sunt potrivite oricărui spațiu, pentru că nu ocupă loc foarte mult și sunt foarte practice.

Culorile anului 2021 te invită la calm, la regăsirea relației calde, primordiale, cu natura și te ajută să creezi în casa ta un spațiu care să-ți insufle emoții pozitive. Poți face combinații inedite de Ultimate Gray, Illuminati, Aqua și Urban Bronze, dar va trebui să corelezi aceste culori și cu texturi naturale ale mobilei sau decorațiunilor, cum ar fi lemnul, metalul sau piatra. Totodată, reține că designul interior este important să aibă coerență, ca să fie armonios, deci încearcă să păstrezi același stil în toată casa, indiferent că optezi pentru cel modern, minimalist, rustic sau industrial. 

Sursa: https://www.storia.ro/

Cookie-urile ne permit sa va oferim serviciile noastre. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.