+(373) 78 88 90 90

RO RU EN
5 soluții de amenajare a unui dormitor mic

5 soluții de amenajare a unui dormitor mic

29-01-2018 Idei de amenajare

Confortul și funcționalitatea sunt principalele criterii pe care le urmărești la orice încăpere atunci când o reamenajezi. Referindu-ne la dormitor, care de cele mai multe ori nu ne oferă o suprafață foarte generoasă, aceste criterii devin definitorii atât din perspectiva confortului unui pat în care să te odihnești, cât și a nevoilor de depozitare a hainelor.

Într-un dormitor mic, lucrurile sunt vizibil îngreunate de dimensiunile reduse care ne obligă la compromisuri. Dar, folosind cateva trucuri de design și alegând piesele potrivite, putem obține o amenajare și functională, și estetică.


1. Tăblia de pat

Indiferent de dimensiunile unui dormitor, patul este piesa dominantă a camerei. Poți distrage atenția de la o suprafață mică, apelând la o tăblie de pat care să pună în valoare zona respectivă. Mizează pe o variantă mai mare și mai înaltă decât cea cu care ești obișnuit.

 

2. Perete-accent

Dacă ideea unei tăblii de pat nu-ți surâde, încearcă să conturezi un perete-accent. Un tapet, cu un stencil, un tablou supradimensionat sau zugrăvind peretele cu o nuanță-accent, iată doar câteva idei prin care poți pune în aplicare această variantă. Obții astfel un decor cu personalitate fără prea multe bătăi de cap.

 

3. Oglinzile

Oglinzile sunt aliatul tău în orice amenajare de spațiu mic. Nu ezita să le folosești și în dormitorul tău. Fie de jur împrejurul patului (mai ales dacă patul se află în capătul camerei) sau pe ușile dulapului cu haine, preferabil reflectând lumina naturală. Oglinda creează iluzia de profunzime și implicit de spațialitate, atuuri de care ai nevoie pentru o cameră mică.

 

4. Lumina și cromatica

Cele 2 merg mană în mană. Cu cât mai luminoasă este încăperea, cu atât pare mai mare. Folosind o paletă de culori deschise vei spori efectul de spațialitate în dormitor. Lasă să pătrundă cât mai multă lumină naturală în încăpere! Pentru asta ai nevoie de perdele albe, translucide care filtreaza plăcut lumina soarelui. Draperiile grele, groase și în nuanțe închise ar putea fi înlocuite cu rulouri exterioare pentru a asigura nevoia de intimitate. Mizează pe alb, pe nuanțe de crem sau fildeș.

Nuanțele neutre sunt cele mai potrivite pentru amenajarea unui dormitor mic. Ele pot fi puse în valoare prin texturi și textile care să îmbrace decorul și să sporească confortul. Lâna, mătasea, catifeaua, pielăria, inul sau blănițele, iată câteva tipuri de materiale recomandate.

 

5. Depozitarea

Este problematică în spațiile mici. Profită de fiecare porțiune. Poți opta pentru un dulap încorporat în perete, pe noptiere cu sertare și mai ales pe spațiul de sub pat. Există și opțiunea dulapurilor care împrejmuiesc patul, însă în acest caz spațiul ar putea deveni apăsător.

Cookie-urile ne permit sa va oferim serviciile noastre. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.