+(373) 78 88 90 90

RO RU EN
Prima Casă 3 – credite ipotecare preferențiale pentru familiile cu copii

Prima Casă 3 – credite ipotecare preferențiale pentru familiile cu copii

06-08-2018 Good to know

Pe 1 august curent, guvernul a aprobat regulamentul programului Prima Casă 3, privind acordarea compensațiilor pentru procurarea unei locuințe în credit destinat familiilor cu copii.

Condițiile programului Prima Casă 3

Programul Prima Casă 3 presupune că Statul va acorda compensații pentru procurarea unei locuințe în credit, iar volumul compensației va fluctua în funcție de numărul de copii în familie, care nu au atins majoratul.

Deci, pentru familiile cu un copil, Statul va compensa 10% din mărimea creditului oferit, pentru familiile cu doi copii – 25%, pentru familiile cu 3 copii – 50% și pentru familiile cu 4 sau mai mulți copii - 100%.

Statul va compensa doar suma creditului oferit de bancă, iar beneficiarul proiectului va achita dobânda pe credit.

Un moment important este că compensația se acordă doar pentru copiii până la 18 ani. Dacă copilul are 13 ani, compensația va fi acordată timp de 5 ani.
În același timp, dacă în familie apare un nou copil, compensația se recalculează și automat se mărește.

Pentru a beneficia de compensații în cadrul Programului Prima Casă 3, prețul pentru locuință, inclus în contract urmează să nu depășească 1 milion de lei.

Astfel, beneficiarul urmează să achite prima rată în valoare de 10%, iar Statul oferă compensații pentru maxim 900 000 lei.

"În cazul când angajează creditul cel mai mare posibil, adică 900 de mii de lei, familia cu un copil va primi 417 lei pe lună, familia cu doi copii - 1.041 lei, familia cu trei copii - 2.083 lei și familia cu patru copii și mai mult, 4.186 lei, ca compensare pentru acest program", a precizat Ion Chicu, secretar general de stat la Ministerul Finanțelor.

La ziua de azi, rata efectivă a creditului conform Programului Prima Casă este de 7,07% și pentru un termen maxim disponibil de 25 de ani, pentru suma maximă de 900 000 lei, rata lunară va constitui 6400 lei lunar.

Calculul compensației se face după o formulă specifică – suma creditului se înmulțește la procentul compensației pentru numărul de copii și se împarte la 
216 (numărul de luni în 18 ani).

Dacă participantul deja beneficiază de compensații ca angajat al sectorului public, el poate primi și compensații în baza copiilor, dar valoarea compensației finale nu poate depăși 100% din suma creditului ipotecar.

Compensațiile sunt transferate direct băncilor. Dacă familia rambursează creditul anticipat sau până copiii ajung la majorat, compensațiile nu se mai achită.

Cum devii beneficiar al Programului Prima Casă 3?

Pentru a deveni beneficiar al compensațiilor Prima Casă 3, urmează câțiva pași:

☑ Identificarea locuinței potrivite, cu prețul până în 1 milion de lei.
☑ Depunerea cererii pentru participare la Prima Casă, la una din băncile participante.
☑ După ce banca și ODIMM acceptă cererea pentru credit și se semnează contractele, solicitantul depune o cerere pe site-ul proiectului Prima Casă, pentru a beneficia de compensații.

Amintim, că pentru a fi eligibil în cadrul programului Prima Casă, beneficiarul trebuie să procure o locuință obligatoriu dată în exploatare, să aibă până în 45 de ani inclusiv, să dispună de venituri oficiale pe teritoriul RM, care să fie de 2 ori mai mari ca rata lunară a creditului și să nu dispună de o locuință proprie sau împreună cu soțul/soția timp de ultimele 12 luni.

Experții imobiliari AXA Imobil au pregătit oferte cu apartamente date în exploatare, verificate juridic, care pot fi eligibile pentru Programul Prima Casă.

Sună acum la numărul (+373) 78 88 90 90 și beneficiază de o consultație gratuită a unui expert imobiliar!

Vezi toate ofertele noastre pe https://www.axaimobil.md
Urmărește-ne pe https://www.facebook.com/axaimobil/
Alătură-te grupului nostru să prinzi toate ofertele noi https://www.facebook.com/groups/axaimobil/
Urmărește-ne și pe Instagram https://www.instagram.com/axa_imobil/
Vezi videourile noastre pe https://www.youtube.com/channel/UC5nt0RV2QMwvYnp_mRT0uxQ/videos

Cookie-urile ne permit sa va oferim serviciile noastre. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.