+(373) 78 88 90 90

RO RU EN
6 criterii de care trebuie să ții cont la cumpărarea unei locuințe

6 criterii de care trebuie să ții cont la cumpărarea unei locuințe

16-04-2019 Sfaturi utile

Cumpărarea unei locuințe reprezintă cea mai importantă achiziție din viața ta. Astfel, întrebările și temerile tale sunt justificate, iar tensiunea și stresul, fac parte integrantă din procesul de cumpărare.

Știai că poți să atenuezi din tot acest consum nervos până la eliminarea sa totală?
Cum? Pregătindu-te dinainte. Și pentru aceasta am identificat șase întrebări la care trebuie să ai răspuns înainte de a face primul pas.

1. Cu ce vei cumpara?

Ți-ai stabilit bugetul de achizitție? Cu credit sau cu banii jos? Atenție la toate costurile și la îmbunătățirile pe care vrei să le faci în viitoarea locuință. Nu vei putea contracta un credit suplimentar, de nevoi personale, pentru o mobilă nouă sau pentru aparatele electrocasnice. Sfatul nostru este să nu te îndatorezi la maxim pentru cea mai scumpă dintre locuințe pentru că, în eventualitatea în care vei avea nevoie de un “supliment financiar”, nu vei fi eligibil pentru un alt credit.

2. Cu cine vei cumpăra?

Alege-ți echipa din care vrei să faci parte. Agentul imobiliar, consilierul de credite, avocatul, notarul, toți joacă în echipa ta. Depinde numai de tine dacă vei avea sau nu o echipă câștigătoare pentru că tu ești căpitanul de echipă.

3. Unde vei cumpăra?

Zona este foarte importantă. În afară de prestigiul cartierului “vânat” și de poziția socială ce ar deriva din cumpărarea unei locuințe acolo, sunt importante și alte aspecte: apropierea față de serviciu, școală, facultate, facilitățile zonei, magazine, spații de agrement, posibilități de distracție, etc. Alege o locuință mai mică în zona preferată decât una mai mare într-o zonă ce nu te avantajează.

4. Ce tip de locuință ți se potriveste?

Fă-ți un plan pe termen lung. Ce vei face peste 5 ani? Dar peste 10 ani? Poate vei avea copii și copiii vor avea nevoie de camera/camerele lor. Un apartament situat la un etaj superior acum îți va oferi o panoramă deosebita, dar atunci când vei avea copii iți va aduce griji în plus.

5. Care locuință o vei alege dintre cele vizitate?

Ai vizitat mai multe locuințe și nu știi pe care s-o alegi? Îți recomandăm să nu mergi singur. Soția, prietena sau chiar un amic, te pot sfătui atunci când decizia pare să fie din ce în ce mai greu de luat. De asemenea, agentul tău imobiliar va fi bucuros să-ți ofere sfaturi în acest sens.

6. Când vei cumpăra?

În imobiliare, ca și în alte domenii ale economiei, există perioade de vârf și perioade mai slabe. Realitatea ultimilor ani ne-a arătat că prăpastia între acestea s-a umplut treptat și că nu există variații majore de prețuri de la un sezon la altul. Totuși, primăvara și toamna sunt perioadele cele mai active în cadrul sectorului imobiliar. Interesul tău este să cumperi iarna sau vara, însă în aceste două anotimpuri și numărul de oferte de pe piață este mai mic. Cu alte cuvinte, “raftul de oferte imobiliare” este mai gol, deși sunt puțin mai ieftine.

Cookie-urile ne permit sa va oferim serviciile noastre. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.