+(373) 78 88 90 90

RO RU EN
Care sunt tendințele pe piața imobiliară din Republica Moldova?

Care sunt tendințele pe piața imobiliară din Republica Moldova?

27-03-2020 Полезно знать

"În acest an nu vom avea primăvara imobiliară, adică trend ascendent de vânzări."

Primăvara imobiliară se va mai lasă așteptata până în luna Iulie-August, atunci și vor crește brusc numărul tranzacțiilor imobiliare, așa cum brusc au scăzut la mijlocul lunii curente.

Prețurile de vânzare vor scădea ușor, însă nu brusc, cum s-a întâmplat în criza financiară din 2008, când oferta depășea cu mult cererea. Astăzi cererea de locuințe depășește oferta și instituțiile financiare dispun de considerabile rezerve de lichidități.

Ne așteptăm la o perioada de incertitudine, care urmează cu multe schimbări. Cel mai afectat segment va fi piața de spaţii comerciale și birouri.

Ce ține de segmentul vânzării locuințelor, proprietarii care sunt motivați să vândă se vor conforma situației, deoarece prețurile vor avea o dinamica în descreștere, sub presiunea cumpărătorilor. Însă vor fi și proprietari care își vor scoate din vânzare proprietățile pe o perioadă scurtă de timp.

Unicul segment care nu va avea de suferit este vânzarea terenurilor pentru construcție, chiar vor avea o dinamică ascendentă începând cu luna Septembrie.


Această situație ne impune tot mai mult să mergem spre digitalizare. Numărul vizionărilor în mod clasic, cum eram obișnuiți, vor scădea semnificativ. Noi deja oferim oportunități viitorilor cumpărători în mediile online, ei au posibilitatea deja să exploreze virtual potențialele achiziții, fără să se expună riscurilor. Unicul dezavantaj este că durata închiderii tranzacțiilor va crește în aceasta perioadă, din cauza restricțiilor impuse de autorități.

Totodată, instituțiile financiare își continuă activitatea în mediul online și acordă în continuare finanțare pentru achiziția locuințelor.

În actualele condiții Agenția Servicii Publice va trebui să identifice o soluție instituțională pentru a continua proiectele, iar anumite servicii, cum ar fi extrase, certificate de evaluare, sau obținerea anumitor acte să nu fie afectate de criză.

Interesul cumpărătorilor nu va dispărea, ci doar se va adapta și conforma restricțiilor acestei perioade. Cei care vor aștepta, urmărind evoluția prețurilor și speculând o dinamică descendentă, se vor supune riscului inflației.

Acum este momentul oportun ca să-ți contractezi consultantul tău imobiliar, cu experiență în domeniu și de bună credință, care va avea grijă ca investițiile tale să fie sigure și profitabile, iar capitalul tău de azi trebuie să fie format din imobiliare, deoarece valoarea banilor tăi de azi poate să scadă semnificativ mâine.

"Imobilele nu pot fi pierdute sau furate, nici nu pot fi luate cu sine. Achiziționate cu bun simț, plătite integral și gestionate cu grijă rezonabilă, reprezintă cea mai sigură investiție din lume." – Franklin D. Roosevelt

PS: Echipa de experți în imobiliare AXA Imobil vă poate acorda suportul necesar.

Cookie-urile ne permit sa va oferim serviciile noastre. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.