+(373) 78 88 90 90

RO RU EN
Noua procedură notarială privind procurarea locuințelor nefinalizate

Noua procedură notarială privind procurarea locuințelor nefinalizate

07-02-2019 Полезно знать

Guvernul a introdus câteva modificări în Codul Civil, privind procurarea apartamentelor, în casele care se află încă în construcție. Acum cetățenii pot fi siguri că nu vor cădea victime escrocheriilor operate de unele companii de investiție sau construcție.

Dacă până în prezent, la procurarea unui imobil în construcție se încheia un contract de investiții, potrivit noilor norme din Cod, care urmează să intre în vigoare de la 1 martie 2019, acestea se consideră contracte de vânzare-cumpărare a bunului imobil în construcție.

În cazul contractelor de investiții în construcții încheiate până la data de 1 martie 2019, care nu corespund noilor prevederi ale Codului, antreprenorul care deține doar un drept de locațiune asupra terenului cu drept de construire are obligația de a dobândi proprietatea asupra terenului pe care se construiește și a o transmite investitorilor cel târziu la darea în exploatare a construcției date.

Noua lege privind procedura notarială, prevede că la autentificarea contractului de vânzare-cumpărare a imobilelor în curs de construire, notarul va verifica datele din registrele de publicitate, ținute în formă electronică.

Datele vor fi verificate la data întocmirii actelor notariale cu respectarea prevederilor Legii privind protecţia datelor cu caracter personal. În același scop, notarul, după caz, va solicita deținătorilor registrelor publice accesul la actele în original şi informaţiile necesare îndeplinirii procedurilor notariale, va ridica personal sau prin angajații săi duplicatele documentelor ori copiile acestora și în același mod va face cunoştinţă cu actele în original păstrate la autorităţile competente, inclusiv cu dosarul cadastral (procedura respectivă va intra în vigoare în august 2019).

În cadrul procedurii de autentificare a acestor contracte, notarul va verifica datele privind imobilul în construire, terenul pe care îl grevează construcția și titularii drepturilor asupra acestora.

Totodată, în măsura în care registrele de publicitate nu conțin anumite informații, părțile trebuie să prezinte următoarele acte:

☑ autorizaţia de construire;
☑ documentele care confirmă dreptul de proprietate sau superficie asupra terenului;
☑ declaraţia în condominium;
☑ alte acte, după caz.

Vânzarea-cumpărarea imobilelor în curs de construire este reglementată și în noua redacție a Codului Civil, care reglementează conținutul contractului de vânzare-cumpărare a bunului imobil în construcție și obligațiile de informare ale vânzătorului, precum și protecția cumpărătorului în cazul insolvabilității vânzătorului.

Aceste măsuri vin să îi protejeze pe cetățeni de investiții dubioase în sfera locuințelor.

Dacă ești în căutarea unei locuințe, fie casă sau apartament, AXA Imobil îți pune la dispoziție serviciile sale pentru identificarea unui imobil potrivit și efectuarea în condiții de siguranță maximă a tuturor tranzacțiilor de vânzare-cumpărare.

Sună acum la +(373) 78 88 90 90 pentru a discuta cu un expert imobiliar!

Sursa: https://www.bizlaw.md

Cookie-urile ne permit sa va oferim serviciile noastre. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.