+(373) 78 88 90 90

RO RU EN
Cum alegem un șemineu pentru încălzirea locuinței? Ne pregătim pentru sezonul rece

Cum alegem un șemineu pentru încălzirea locuinței? Ne pregătim pentru sezonul rece

01-11-2019 Полезные советы

Șemineul este un element cu dublu rol - decorativ și de încălzire. Această structură destinată încălzirii crează o atmosferă caldă, elegantă, care înnobilează orice locuință. El asigură, de obicei, căldura necesară unei camere a locuinței, dar se întâlnesc și cazuri în care deservește mai multe camere. Indiferent de mărime, acestea asigură un confort sporit fie prin încălzirea spațiului, fie prin aspectul lor exterior, putând fi integrate în orice stil de amenajare – rustic, modern sau clasic.

Cum alegi șemineul potrivit?

Pentru a face alegerea potrivită pentru casa ta, atunci când ne referim la șemineu, trebuie să stabilești încă de la început dacă acesta va fi folosit primordial pentru încălzire sau va avea un rol mai mult decorativ. Astfel vom ști dacă acesta va avea un focar închis sau deschis.

Focarul șemineului va avea dimensiunea potrivită pentru încăperea în care urmează să fie amplasat. Dimensiunea va fi stabilită direct proporțional pentru ca semineul să furnizeze puterea calorică pe care o așteptăm. De obicei, puterea calorică a focarului este cuprinsă între 2,5 și 21 kW, ceea ce semnifică că o capacitate medie, situată între 9 și 12 kW, ar trebui să fie suficientă pentru încălzirea unei camere izolate.

De asemenea vom avea grijă să-l alegem în funcție de stilul de amenajare, lucru care ne va spune materialul de contrucție al focarului dar și al placării.

După ce am stabilit ce tip de focar ne dorim înseamnă că știm și tipul de combustibil cu ajutorul căruia va funcționa. Dacă alegem lemnul, datorită prețului convenabil, trebuie să conștientizăm că efortul depus în urma întreținerii unui astfel de șemineu va fi mai mare. Iată de ce, varianta șemineului pe peleți este și mai convenabilă, deoarece presupune un efort mult mai mic.

Șemineul pe gaz este foarte practic, singurul invonvenient fiind că nu te vei putea bucura de senzația unui adevărat foc de lemne. Acesta este de fapt cel care dă farmecul datorită trosniturilor fermecătoare și a mirosului emanat.

Despre șemineele electrice știm că au preț mai ridicat datorită tehnogiilor de care dispun. Chiar dacă utilizarea pentru încălzire a curentului electric poate fi destul de costisitoare, trebuie să precizăm că un șemineu electric reprezintă cea mai rapidă și comoda variantă pentru încalzire cu ajutorul acestui tip de element.

În funcție de scop

Scopul este principalul punct de plecare în alegerea unui șemineu. Trebuie să stabilm pentru ce îl utilizăm, funcționalitate sau design. Dacă ne dorim un șemineu deocrativ acesta nu va asigura și funcția de încălzire. În cazul unuia funcțional acesta va trebui sa încălzească un anumit număr de camere, dar să se și încadreze în stilul de amenajare propus.

Șemineu decorativ

Tot mai mulți optează pentru construirea unui șemineu decorativ în livingul lor. Acesta are un scop strict ornamental, de încălzire ocupându-se caloriferele sau sistemele de încălzire prin pardoseală.

Șemineu funcțional

Un șemineu funcțional va avea o dimensiune raportată la volumul camerei pentru a face față cu brio sarcinii de încălzire. Șemineul, pe lângă faptul ca înnobilează locuința, contribuie la crearea unui confort sporit. În alegerea unui șemineu funcțional primează mai puțin aspectul și materialele exterioare, ci elementele funcționale precum focarul și accesoriile de montaj (coșul de fum, hota, grilele de ventilație, racordările). Focarul reprezintă inima șemineului și va dicta modul cum acesta funcționează. Acesta trebuie să fie bine izolat cu samota sau alte materiale recuperatoare de caldură.

Șemineu legat la centrala termică

Dacă alegeți un șemineu cu o putere calorică ridicată, trebuie să știți că acesta poate fi folosit pentru încalzirea caloriferelor. Bineînțeles, varianta optimă ar fi ca acesta să funcționeze pe gaz, deoarece va fi utilizat și pentru a obține apă caldă menajeră. Dezavantajul este că acest tip de șemineu necesită o construcție elaborată. Oricum la contrucția unui șemineu trebuie să apelați întotdeauna la ajutorul unor specialiști.

Iată câteva idei și modele utile din care să te inspiri:

 

 

 

 

 

Cookie-urile ne permit sa va oferim serviciile noastre. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.