+(373) 78 88 90 90

RO RU EN
8 sfaturi de care să ții cont înainte să investești în imobiliare

8 sfaturi de care să ții cont înainte să investești în imobiliare

19-02-2020 Полезные советы

Investițiile imobiliare sunt printre cele mai sigure domenii, care îți pot asigura un venit constant. A deține o proprietate sau mai multe proprietăți imobiliare este întotdeauna o idee bună; chiar și în perioadele de criză financiară.

Pământul este o resursă finita, iar oamenii vor avea întotdeauna nevoie de spații special amenajate pentru a trăi, a munci și a se distra. Astfel, proprietățile imobiliare vor continua să cunoască o creștere a valorii lor, pe masură ce trece timpul, în ciuda încetinirilor care au loc periodic, ca urmare a crizelor economice mai subtile sau mai de amploare.

Așadar, dacă ai la dispoziție resurse financiare suplimentare pe care dorești să le investești în domeniul imobiliar, iată câteva sfaturi de care trebuie să ții cont:


1. Stabilește-ți obiectivele financiare

După cum bine știi, dezvoltarea unei afaceri necesită timp și bani. Investițiile în imobiliare nu reprezintă o excepție de la această regulă.

Încă de la început trebuie să știi foarte clar care sunt obiectivele financiare pe care vrei să le atingi în urma viitoarei investiții imobiliare pe care urmează să o faci. Ce vrei să realizezi achiziționând locuința în cauză? Dorești să o închiriezi sau să o renovezi și să o vinzi, obținând un profit rapid? Toate aceste date sunt extrem de importante și de ele vor depinde foarte mult acțiunile tale ulterioare.

Așa că, dacă ai o sumă de bani deja strânsă, pe care vrei să o investești în această direcție, asigură-te că îți iei tot timpul necesar, pentru a identifica o proprietate care corespunde bugetului tău și nu doar atât... o proprietate care, odată achiziționată, va servi cât mai bine intereselor tale și te va duce mai ușor și mai rapid spre îndeplinirea obiectivelor tale.

2. Fă-ți bine calculele

Fără niște calcule în prealabil, se poate ca toate lucrurile să pară foarte simple, la o primă vedere: cumperi un apartament, îl aranjezi puțin, apoi îl închiriezi. Ei bine, investițiile nu funcționează chiar așa. Iar dacă pornești la drum fără a-ți face calculele bine în prealabil, sunt șanse să te trezești cu surprize.

Înainte de toate, interesează-te care este prețul zonei. Locuința pe care urmează să o achiziționezi, este mai ieftină sau mai scumpă decât celelalte peste care ai dat? Merită să o pui la punct și să o vinzi sau ar fi mai bine să faci o investiție pe termen lung și să o închiriezi.

Apoi vezi în câte luni de chirie ți-ai amortiza investiți imobiliară. Ia în calcul și eventualele pierderi pe care le-ai avea dacă chiriașul ar pleca, iar tu nu ai găsi un altul în schimbul lui preț de câteva luni.

Abia după ce ai toate aceste cifre notate pe o foaie de hârtie vei putea spune că faci o investiție calculată, asumându-ți anumite rezultate și, desigur, și niște riscuri.

3. Vizitează mai multe proprietăți imobiliare

Nu te avânta să cumperi prima proprietate pe care o vezi. Iată două greșeli pe care mulți investitori în imobiliare le fac:

- cumpără o proprietate pentru simplul fapt că le place cum arată;

- cumpără proprietatea pentru că nu sunt dispuși să facă efortul necesar pentru a inspecta și alte proprietăți existente pe piață în acel moment.

Trebuie să privești proprietatea imobiliară respectivă din perspectiva rentabilității investiției. Tu nu vei locui acolo. Nu trebuie neapărat să-ți placă. Trebuie în schimb, să fie profitabilă, în momentul în care decizi să o revinzi sau să o închiriezi.

După ce ai vizitat suficiente proprietăți imobiliare, ia-ți un timp de gândire și pune pe hârtie proprietățile imobiliare cele mai tentante pe care le-ai vizitat. Scrie lângă ele și obiectivele tale financiare. Apoi încearcă să restrângi numărul proprietăților imobiliare enumerate privind totul din perspectiva obiectivelor pe care vrei să le atingi.

Acest exercițiu te va ajuta să faci alegerea cea mai avantajoasă pentru tine.

4. Nu aștepta oferta minune

Vizualizând iar și iar alte proprietăți imobiliare, poți cădea în extrema cealaltă: să amâni luarea unei decizii de achiziție.

Amânând la nesfârșit cumpărarea unui imobil sub pretextul că nu ai găsit “oferta câștigatoare” s-ar putea să pierzi mai mult decât dacă ai fi găsit o ofertă nu la fel de tentantă precum dorești și ai fi achiziționat-o pentru a o pune la treabă, sa producă bani, pentru tine.

În concluzie: imediat ce găsești o ofertă imobiliară care îndeplinește majoritatea criteriilor tale, nu mai sta pe gânduri și achiziționeaz-o. S-ar putea ca “oferta irezistibilă” la care visezi să nu apară niciodată, iar ofertele care trec acum pe lângă tine, să nu le mai întâlnești prea curând.

5. Negociază prețul

Aproape orice proprietate care este scoasă la vânzare vine cu un preț care este negociabil. Mai mult sau mai puțin, dar aproape sigur vei putea reduce prețul de achiziție dacă ești hotărât să cumperi locuința în cauză.

6. Găsește vânzători nerăbdători să încheie tranzacția

Atunci când găsești un imobil care-ți face cu ochiul, interesează-te de istoricul lui. De când e scos la vânzare? Cum a evoluat prețul lui de la punerea sa în vânzare până în prezent?

Dacă prețul apartamentului sau casei respective este neschimbat deși proprietatea în cauză se află la vânzare de peste 1 an, îți poți da seama că proprietarul ei ține la preț și nu e dispus să o dea cu mai puțin decât cere.

Dacă găsești însă o proprietate al cărei preț a continuat să se reducă în ultimul an de zile, înseamnă că, proprietarul ei este nerăbdător să scape de ea. Drept urmare, acea persoana va fi mult mai flexibilă în negocierea cu tine și exista șanse să obții prețul și condițiile pe care le dorești.

7. Evită proprietăți cu probleme majore

Se poate ca la un moment dat să crezi că o ofertă de pe piață este imbatabilă din punct de vedere financiar. Este și normal ca locuințele care vin cu prețuri reduse să aibă nevoie de renovări extinse. Însă analizează foarte atent locuința înainte de a o cumpăra.

De multe ori se poate să trebuiască să investești mult prea mulți bani, pentru a reuși să dezvolți o proprietate decentă. Iar din această cauză, toate calculele făcute în prealabil ar putea fi date peste cap.

8. Speră la ce-i mai bun, pregătește-te de ce-i mai rău

Atunci când îți faci planurile și calculele, este ideal să iei în considerare ambele variante posibile: prima ar fi ca toate să îți meargă așa cum îți dorești, iar a doua ar fi ca toate să îți meargă împotriva ta. Pregătește și un plan de „evacuare”, la care să apelezi dacă vezi că nu ai cum să transformi investiția într-una profitabilă.

Deținerea uneia sau a mai multor proprietăți imobiliare îți poate asigura stabilitatea financiară pe care o dorești. De asemenea, ea poate veni la pachet cu acele venituri pasive după care toată lumea tânjeste, în cazul în care o închiriezi.

Afacerile imobiliare sunt afaceri care se fac pe termen lung. De aceea, este important să realizezi că, achiziția imobilului dorit reprezintă doar primul pas pe care-l faci către atingerea obiectivelor tale financiare și nu finalul drumului. Succes!

Cookie-urile ne permit sa va oferim serviciile noastre. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.