+(373) 78 88 90 90

RO RU EN
Vânzarea unui imobil. Greșeli în stabilirea prețului și consecințele acestora.

Vânzarea unui imobil. Greșeli în stabilirea prețului și consecințele acestora.

23-07-2018 Bine de știut

Dacă ai decis să vinzi o locuință, stabilirea unui preț corect este unul din factorii decisivi, care va influiența cât de repede va avea loc tranzacția.

Cel mai des motiv pentru care proprietarii stabilesc prețuri incorecte sunt necunoașterea pieții și necunoașterea urmărilor, la care va duce stabilirea unui preț greșit.

Consecințele stabilirii unui preț incorect

Prețul - este fără îndoială cel mai ușor factor de controlat și în același timp este esențial să fie stabilit corect de la început.

Experiența spune că dacă o proprietate se vinde în primele 30 de zile (de când este pe piață) se va vinde la prețul cel mai bun. Dacă o lociunță se vinde de mai mult timp, cumpărătorii se vor gândi că ceva este în neregulă cu ea. Iar atunci când sunt persoane interesate în această proprietate, aceștia se gândesc că pot să propună un un preț mult mai mic.

Preț exagerat

Dacă stabilim un preț peste valoarea de piață, locuința va fi vizitată de persoane cu bugete mai mari, dar care nu vor dori să o cumpere pentru că nu corespunde necesităților lor, iar persoanele pe care ar putea să le intereseze această locuință nu vor veni să o vadă din cauza prețului exagerat.

Dacă un imobil este expus spre vânzare la un preț prea mare, este foarte probabil ca acest imobil să nu intereseze agenții imobiliari, care își fac impresia că proprietarul are așteptări nerealiste și nu merită de lucrat cu el. Iar se știe că în jur de 90% din proprietăți se vând anume de agenții imobiliari.

Nu toți cumpărătorii sunt dispuși să facă o ofertă, atunci când văd un preț prea mare, astfel un preț prea mare duce la pierderea cumpărătorilor reali, iar cu cât mai mult o proprietate se află în vânzare, cu atât mai mult scad șansele ca aceasta să fie vândută la un preț avantajos pentru proprietarul acesteia.

Ce nu influențează asupra prețului

☑ Cât ați achitat inițial pentru proprietatea dată. Piața imobiliară se află în continuă schimbare, astfel prețul pe care l-ați achitat mai mulți ani în urmă pentru un apartament sau o casă nu influențează asupra prețului actual de piață al imobilului pe care îl dețineți.

☑ Investițiile în locuință – toate investițiile pe care le-ați făcut în imobil, au fost făcute pentru confortul propriu. Acestea nu au nici o influență asupra prețului de piață al locuinței.

☑ Investițiile în anumite îmbunătățiri ale locuinței – este foarte posibil ca îmbunătățirile făcute de Dvs. să nu fie pe gustul noului stăpân, astfel că el să nu vrea să achite peste prețul de piață pentru ele.

☑ Atașamentul față de proprietate – cât de mult nu ați ține la această proprietate acestea sunt motive personale, care nu influiențează deloc decizia cumpărătorului de a plăti peste prețul de piață.

Preconcepții legate de prețul unei locuințe

1. Un alt agent mi-a spus că apartamentul meu valorează mai mult – nu agentul stabilește prețul unei proprietăți. Acesta este stabilit de piață, care ia în considerare ce proprietăți similare au fost vândute/închiriate recent și care este cererea și oferta la moment.

2. Proprietatea noastră este mai valoroasă decât celelalte – Aceasta este o opinie subiectivă, venită în general din partea unei persoane interesate. Ceea ce e valoros pentru o persoană poate să nu fie pentru o alta.

3. Oamenii oferă întotdeauna mai puțin decât se cere – Când proprietatea este poziționată la suprapreț se încurajează cumpărătorii în a negocia prețul și a face oferte mult mai mici. În cazul în care proprietatea este expusă spre vânzare la prețul corect se generează competiție în care cumpărătorii pot oferi peste prețul cerut.

4. Putem oricând coborî prețul – Studiile arată că, cu cât o proprietate stă mai mult pe piață, cu atât prețul va deveni mai mic. Uneori poate chiar să se vândă/închirieze la un preț mai mic decât dacă ar fi fost listată cu un preț corect de la început, iar asta are loc în special pe o piață în scădere.

5. Trebuie să obținem o anumită sumă din vânzarea proprietății – Nu există nici un motiv rațional pentru care un cumpărător ar trebui să plătească mai mult decât prețul de piață corect pentru proprietatea unei persoane, doar pentru că aceasta are nevoie de acei bani. Cumpărătorul se gândește de asemenea că și el are nevoie de acei bani.

6. Hai să încercăm la prețul nostru pentru o lună – Încercare și eșec nu e o metodă ideală de a stabili prețul unei proprietăți. Entuziasmul pieței generat de o listare nouă (scoaterea pe piață spre ofertare a unei proprietăți) se pierde și nu poate fi recâștigat.

7. Cumpărătorii/chiriașii pot oricâd să facă o ofertă – din nefericire, cumpărătorii/chiriașii corecți care ar putea face o ofertă nu se vor uita la proprietate deoarece nu se încadrează în marja lor de preț. Cumpărătorilor nu le place să se uite la proprietăți pe care nu și le pot permite.

8. Noi am plătit mai mult de atât pentru proprietatea noastră – indiferent de motiv, fie că e necunoașterea valorii de piață a proprietății sau scăderea generală a acesteia, cumpărătorii nu sunt interesați de acest aspect.

Pentru a evita stabilirea unui preț greșit și a consecințelor negative ale acestui pas, apelați la experți imobiliari cu experiență, care o să Vă ajute să obțineți o evaluare corectă a imobilului Dvs., în scopul unei vânzări cât mai rapide și avantajoase.

Sursa: www.remax.ro

Pentru a discuta cu un expert imobiliar AXA Imobil Vă invităm să apelați la numărul +(373) 78 88 90 90!

Vezi toate ofertele noastre pe https://www.axaimobil.md
Urmărește-ne pe https://www.facebook.com/axaimobil/
Alătură-te grupului nostru să prinzi toate ofertele noi https://www.facebook.com/groups/axaimobil/
Urmărește-ne și pe Instagram https://www.instagram.com/axa_imobil/
Vezi videourile noastre pe https://www.youtube.com/channel/UC5nt0RV2QMwvYnp_mRT0uxQ/videos

Cookie-urile ne permit sa va oferim serviciile noastre. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.