+(373) 78 88 90 90

RO RU EN
Cum să te ferești de fraude când cumperi un apartament?

Cum să te ferești de fraude când cumperi un apartament?

28-05-2018 Sfaturi utile

Procurarea unei locuinţe este o achiziţie scumpă şi pe termen lung, deaceea necesită o abordare foarte responsabilă. Din păcate, pe piața imobiliară se cunosc multe cazuri când companiile de construcții au dat faliment sau cărora li s-au deschis dosare penale, iar oamenii care au investit în ele au rămas și fără bani și fără locuințe.

Experții imobiliari AXA Imobil au pregătit o serie de sfaturi care te vor ajuta să procuri o locuință, fără riscul de a încheia tranzacții dubioase.

1. Verifică extrasul cadastral.

Atunci când planifici să investești într-un apartament în bloc nou, aflat în construcție, verifică în primul rând extrasul din cadrul oficiului cadastral. Important este ca fiecare apartament în parte să fie înregistrat cadastral separat și numărul apartamentului să corespundă numărului cadastral.

Extrasul este documentul care îți oferă informații concrete despre:
• suprafața apartamentului;
• etajul la care se află;
• cine este proprietarul terenului;
• cine este beneficiarul construcției;
• mărimea cotei parte a apartamentului din condomeniu;
• faptul dacă construcția este sau nu grevată la bancă.

În cazul în care compania de construcții a înregistrat la cadastru doar blocul și nu fiecare apartament separat, riscul să rămâi fără locuință este foarte mare.

Și în cazul locuințelor de pe sectorul secundar, extrasul cadastral este un document indispensabil. Cere extrasul pentru a verifica dacă nu sunt grevări din partea persoanelor fizice, organelor de stat, bănci, instituţii financiare,etc.

Sechestrul nu reprezintă un motiv de a renunţa la tranzacţie. Trebuie doar clar să fie discutate condiţiile anulării acestuia. Cel mai sigur este să procuri imobil cu sechestre prin intermediul băncii sau instituţiei financiare, care l-a aplicat. În acest caz instituţia îți garantează legalitatea tranzacţiei şi anularea ulterioară a sechestrului.

2. Verifică actele de proprietate.

În cazul în care te gândești la procurarea unui apartament pe piața secundară, verifică inițial dacă persoana cu care ai de-a face este proprietarul locuinței.
Cere nemijlocit buletinul de identitate și actele care confirmă dreptul la proprietate.

Dreptul la proprietate poate fi demonstrat prin prezentarea unuia din următoarele documente:

• contractul de vânzare- cumpărare a imobilului,
• actul de donație în formă autentică notarială,
• certificatul de moștenitor (obligatoriu însoțit de actele de proprietate ale defunctului),
• hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă pronunţată în urma unui proces de divorţ, partaj, etc., în baza căreia a fost atribuit dreptul de proprietate şi posesie actualului proprietar.

3. Verifică legalitatea procurii.

Din păcate procurile false devin capcane pentru cumpărătorii neatenți. De obicei, notarii care autentifică astfel de tranzacţii în bază de reprezentant, sună la notarul indicat în procură, pentru a se convinge că notarul respectiv a autentificat-o, dar şi cumpărătorul trebuie să dea dovadă de vigilenţă şi, dacă notarul nu face verificările respective, să roage notarul în momentul tranzacţiei să verifice legalitatea procurii.

Este unica măsură de securitate în asemenea situaţii, pentru că procurile nu se înregistrează într-un registru unic, mai ales că sunt procuri eliberate de notari din statele vecine şi care sunt recunoscute la noi.

4. Declară în contractul de vânzare – cumpărare suma reală a tranzacției.

De obicei, pentru a economisi în plata taxelor, părțile se înțeleg să stipuleze în contract nu suma reală a tranzacției, ci prețul cadastral al apartamentului. Acest pas este unul foarte riscant, pentru că în caz de anulare a contractului, cumpărătorului îi poate fi returnată nu suma reală, ci doar suma menționată în contract.

5. Cere bonul de casă împreună cu cecul.

Atunci când investești într-un imobil la etapa de construcție, la achitare cere în mod obligatoriu bonul de casă împreună cu cecul. Nu accepta nici într-un caz recipisele. Bonul de casă și cecul sunt practic unicele documente care pot demonstra în instanță că ai făcut achitarea.

6. Înregistrează tranzacția la cadastru.

Dreptul de proprietate apare după înregistrarea tranzacţiei la Cadastru.
Contractul de vânzare-cumpărare a unui bun imobil se autentifică de către notar după care cumpărătorul urmează să-şi înregistreze dreptul de proprietate în Registrul bunurilor imobile, la oficiul cadastral teritorial. Chiar dacă contractul a fost încheiat la notar şi banii au fost achitaţi, dar nu s-a înregistrat dreptul de proprietate la Cadastru, cumpărătorul nu este proprietar de drept al bunului procurat. Legea nu prevede un termen exact, însă este în interesul cumpărătorului de a înregistra cât mai repede contractul la Cadastru, pentru că doar din momentul înregistrării apare dreptul de proprietate.

Experții imobiliari AXA Imobil abordează cu minuțiozitate și atenție fiecare imobil expus spre vânzare, verificând în detaliu substratul juridic al acestuia și evaluând personal imobilul propriu-zis.

Dacă sunteți în căutarea unei locuințe, AXA Imobil Vă pune la dispoziție serviciile sale pentru identificarea unui imobil potrivit Dvs. și efectuarea în condiții de siguranță maximă a tuturor tranzacțiilor de vânzare-cumpărare.

Sunați acum la +(373) 022 109088 sau +(373) 78 88 90 90!
Vezi toate ofertele noastre pe https://www.axaimobil.md
Urmărește-ne pe https://www.facebook.com/axaimobil/
Alătură-te grupului nostru să prinzi toate ofertele noi https://www.facebook.com/groups/axaimobil/
Urmărește-ne și pe Instagram https://www.instagram.com/axa_imobil/
Vezi videourile noastre pe https://www.youtube.com/channel/UC5nt0RV2QMwvYnp_mRT0uxQ/video

 

Cookie-urile ne permit sa va oferim serviciile noastre. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.