+(373) 78 88 90 90

RO RU EN
5 întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte să accesezi un credit imobiliar!

5 întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte să accesezi un credit imobiliar!

13-08-2018 Sfaturi utile

Procurarea unui imobil este o investiție financiară de valoare, astfel puține persoane pot achita din start, costul integral al unei locuinței, motiv pentru care creditele ipotecare sau imobiliare sunt o soluție aleasă de tot mai mulți cetățenii ai Republicii Moldova.

În primul rând, experții imobiliari AXA Imobil vin cu precizare a diferenței între un credit ipotecar și un credit imobiliar.

În cazul unei credit ipotecar, drept garanție se pune însăși apartamentul creditat, iar în cazul unui credit imobiliar drept garanție poate servi un alt imobil, aflat în proprietate. De obicei, în cazul creditelor ipotecare, banca solicită un aport propriu în valoare de 30% din costul locuinței, pe când în cazul creditelor imobiliare, banca poate credita suma integrală a locuinței.

Accesarea unui credit în scopul achiziționării unui imobil este un pas important și responsabil, deaceea experții imobiliari AXA imobil au pregătit o serie de întrebări pe care ar trebui să ți le pui înainte să iei o decizie în acest sens.

1. Cât constituie rata dobânzii pentru credit?

Primul lucru pe care îl analizăm, când alegem un credit imobiliar, este rata dobânzii. De obicei, pentru astfel de credite, băncile stabilesc o rată a dobânzii variabilă, din motiv că este vorba de un credit pe o durată lungă, de regulă, până la 20 de ani.

Cu toate acestea, sunt instituții financiare, care stabilesc și rate a dobânzii fixe, numai că acestea sunt de regulă semnificativ mai mari decât cele variabile.

Când analizați rata dobânzii afișată de bancă, fiți atenți și asigurați-vă că este o rată de bază și nu una promoțională, afișată pentru o perioadă de timp restrânsă, primul an, de exemplu.

De multe ori, băncile vin cu oferte, care presupun o perioadă promoțională, în care rata anuală a dobânzii este fixă, după care devine variabilă pentru restul perioadei de creditare.

2. Ce comisioane sunt asociate creditului?

Pe lângă rata anuală a dobânzii, un credit imobiliar presupune și alte cheltuieli substanțiale, cum ar fi comisioanele aferente creditului. Analizează din start care este valoarea indicată în contract pentru următoarele comisioane:

• Comision de analiză a dosarului
• Comisionul unic de acordare
• Comisionul lunar de gestionare a creditului
• Comisionul pentru întârzierea plăților
• Comisionul pentru rambursare anticipată.

Unele bănci percep o taxă pentru analiza dosarului în vederea perfectării unui credit ipotecar, taxă ce poate varia de la 200 la 500 de lei, în funcție de instituție bancară, taxă care se achită indiferent de decizia băncii de a oferi sau nu un credit.

De obicei, în Republica Moldova, comisionul unic de acordare a creditului constituie 1% din valoarea totală a creditului și se achită integral în ziua semnării contractului.

Pe lângă acestea, băncile percep și un comision lunar de gestionare a creditului care variază între 0,15% și 0,25%.

Interesați-vă, din start, dacă banca percepe comisioane pentru întârziera plăților și comisioane pentru rambursare anticipată.

Ultimul este important în cazul în care o să doriți să faceți o refinanțare a creditului sau să achitați creditul înainte de termenul stabilit în contract.

3. Ce alte costuri pot fi asociate creditului?

Analizează minuțios ce alte costuri aferente pot apărea în cazul în care vreai să accesezi un credit imobiliar. Unul din acestea ar putea fi asigurarea obligatorie a imobilului creditat, condiție obligatorie a băncii.

Pe lângă aceasta, analizează valoarea de piață a imobilului pe care urmează să îl achiziționezi. Este o investiție bună de viitor? Care va fi valoarea acestuia peste 5, 10 ani? Cum se dezvoltă zona în care se află locuința? Care sunt tendințele pieții? O să poți să îl vinzi la un preț bun peste 10 ani, ca să poți să îți returnezi investițiile făcute?

4. Cât constituie DAE?

Consumatorii de credite din RM sunt deseori duși în eroare de ratele dobânzilor enunțate de bănci, care deseori se dovedesc a fi mult mai mari atunci când contractează deja creditul, deoarece se iau în calcul comisioane şi plăţi suplimentare.

Deaceea este foarte important, ca înafară de rata anuală a creditului, beneficiarii să atragă atenția la un indicator foarte important care este Dobânda Anuală Efectivă (DAE), indicator pe care instituțiile bancare sunt obligate să-l afișeze conform legii.

Acest indicator exprimă costul real al creditului, astfel consumatorului fiindu-i mult mai simplu să compare ofertele existente pe piaţă pentru a face alegerea cea mai convenabilă.

Dobânda Anuală Efectivă (DAE) reprezintă costul total al creditului pentru consumator exprimat ca procent anual din valoarea totală a creditului.

5. O să pot eu să achit creditul , dacă intervin careva schimbări?

Faceți un calcul foarte detaliat al bugetului lunar de care dispuneți, ca să înţelegeți din start câţi bani sunteți gata să dați lunar la bancă, ca să nu Vă fie afectat semnificativ nivelul de trai.

Dacă între timp vă cresc veniturile sau căpătați o sumă mare de bani, direcţionați-i la achitarea parţială a creditului, or asta va duce la diminuarea ratei lunare, micşorarea costurilor totale a creditului şi reducerea termenului final al creditului;

Simulați un calcul, dacă rata anuală a dobânzii va crește cu 1%, 2%, 3% și analizați dacă o să vă puteți permite astfel de cheltuieli.

Dacă planificați să accesați un credit ipotecar, experții imobiliari Axa Imobil Vă oferă consultanță vis-a-vis de ofertele de creditare disponibile, vă ajută să găsiți imobilul potrivit necesităților Dvs. și Vă organizează o tranzacție de vânzare-cumpărare sigură și transparentă.

Sunați acum și discutați cu un expert imobiliar +(373) 78 88 90 90!

Vezi toate ofertele noastre pe https://www.axaimobil.md
Urmărește-ne pe https://www.facebook.com/axaimobil/
Alătură-te grupului nostru să prinzi toate ofertele noi https://www.facebook.com/groups/axaimobil/
Urmărește-ne și pe Instagram https://www.instagram.com/axa_imobil/
Vezi videourile noastre pe https://www.youtube.com/channel/UC5nt0RV2QMwvYnp_mRT0uxQ/videos

Cookie-urile ne permit sa va oferim serviciile noastre. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.